Plyny pro čepování piva

24.02.2011 20:30

Každý dodavatel je rád, pokud je jeho pivo dodáváno v co největší kvalitě s lahodnou a nezměněnou chutí. To vedlo k celosvětovému omezení používání vzduchu jako plynu k čepování nápojů. V České Republice se tento trend objevil až v roce 1990 a je jen otázkou času, kdy bude vzduch z výčepních zařízení vytlačen úplně. Inertní plyny převyšují nejen svou cenou, ale také zachováním kvality nápoje. Sesterna si oblíbila Biogon.

Porovnání plynů a směsí:

CO2 - oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu, který při vyšších koncentracích může v ústech mít slabě nakyslou chuť. Zamezuje oxidaci piva, pivo si tak zachovává svou plnou chuť. Při malé výtoči a nízké teplotě se však tento plyn rozpouští v pivu, které je pak přesyceno CO2.

N2 – dusík je plyn bez barvy, chuti a zápachu. Není toxický ani jinak nebezpečný a zamezuje oxidaci piva, pivo si tak zachovává svou plnou chuť. Při vyšších teplotách uniká z piva přirozený CO2, pivo pak ztrácí říz. Dusík je ideálním plynem pro víno.

Vzduch – vzduchové kompresory jsou cenově dostupnosté a mají levný provoz. Kyslík obsažený ve vzduchu však způsobuje oxidaci piva a to ztrácí říz a vzniká prostředí příznivé pro množení mikroorganismů.

CO2 a N2 – Biogon je směs technických plynů CO2 (oxid uhličitý) a N2 (dusíku), která neovlivňuje chuťové vlastnosti piva a použití lahví pro potravinářské účely garantuje mikrobiologickou čistou. Tato směs vyhovuje požadavkům na standardní kvalitu piva a je poplatná současným trendům nejen u nás, ale na celém světě.