Příznivé účinky červeného vína – srdce, cukrovka, prostata

24.02.2011 21:41

Za příznivé účinky červeného vína zodpovídá podle odborníků antioxidant resveratrol, jímž je červené víno bohaté. Resveratrol je obsažen zejména ve slupkách modrých (červených) odrůd vinné révy, mnohem méně je ho ve slupkách bílého vína. Červené víno se navíc nechává po lisování kvasit ve slupkách déle než víno bílé.
Resveratrol sehrává podstatnou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Víno má též protirakovinný účinek, protože fenoly v něm obsažené fungují jako antioxidanty, zpomalují stárnutí buněk.
Muži konzumující týdně čtyři skleničky kvalitního červeného vína si snížili riziko vzniku prostatické rakoviny o padesát procent. Muži konzumující týdně více než čtyři dvoudecové skleničky červeného vína, si snížili riziko vzniku agresivního typu rakoviny prostaty dokonce o šedesát procent. To je výrazné číslo," prohlásila doktorka Janet Stanfordová z amerického lékařského institutu a upřesnila, že červené víno je účinné především u agresivních druhů prostatické rakoviny.