Základní znalosti pijáka vína
Bílé víno je vyrobeno z bílých, růžových nebo červených hroznů révy vinné.
Růžové víno je vyrobeno z modrých hroznů bez nakvášení u stolních vín šumivých a perlivých vín i ze směsi bílého a červeného vína.
Červené víno je vyrobené z modrých hroznů nakvášením nebo jejich tepelným zpracováním.
Podle vyzrálosti hroznů
se dělí na stolní, jakostní nebo s přívlastkem
Vína stolní a jakostní:
Mají obsah minimálně 8,5 % alkoholu, jsou bez cukru nebo s minimálním zbytkovým cukrem (11 °). Zvýšení obsahu cukru lze dosáhnout pouze povoleným přidáním řepného cukru před zkvašením, případně přidáním zahuštěného révového moštu. Stolní vína určená pro běžnou spotřebu se nevyznačují osobitým charakterem. Vína jakostní (minimální cukernastost 15°) jsou vyráběna jako odrůdová nebo známková.
Víno s přívlastkem neboli predikátní:
Kabinet (minimální cukernatost 19°)
Pozdní sběr (min. 21°)
Výběr z hroznů (min. 24°)
Výběr z bobulí (min. 27°)
Ledové víno (min. 27°) sklizeň při teplotě -6 °C
Slámové víno (min. 27°) Hrozny jsou uloženy 3 měsíce na slámě
Přívlastková vína musí obsahovat nejméně 90 % odrůdy z níž jsou vyráběna. Jsou to vína vyráběná z hroznů s vysokým obsahem cukru, mají vyšší obsah alkoholu a minimálně 25 g zbytkového, neprokvašeného cukru na 1 litr. Zvyšování cukru se také dociluje pokládáním hroznů na slámu nebo slaměné rohože. Od toho slámová vína. Nebo také lze zvýšení cukru získat lisováním zmrzlých hroznů- ledová vína. Zvláštním typem jsou tokajská vína, vyráběna v tokalské oblasti na severovýchodě Maďarska.
Třídění podle technologie zpracování
Stolní - jakostní - s přívlastkem
Dezertní
Dezertní kořeněná
Perlivá
Nízkoalkoholické (méně než 6 % alc.)
Třídění podle obsahu cukru
Révová vína
suché: obsahuje-li nejvýše 4g cukru v litru
polosuché: obsahuje-li cukru od 4 do 12 gramů cukru
polosladké: obsahuje-li v litru 18,1 až 45 g cukru
sladké: obsahuje-li nejméně 45 gramů
V případě, že je kyselost vyjádřená v gramech titrovatelných kyselin v litru nejvýše o 2 g nižší než obsah cukru, posouvá se hranice do 9 gramů. Pokud vyhovuje podmínce jako u suchého, je norma 9 g – 18g cukru.
Sekty a perlivá vína
Brut nature (přírodně tvrdé): do 3 g cukru
Extra brut (zvláště tvrdé): do 6 g
Brut (extrasuché): max 15 gcukru
Sec (suché): od 15 do 35 g v litru
Demi sec (polosuché): od 35 do 50 g
Demi doux (polosladké): od 50 do 80 g
Doux (sladké): s obsahem nad 80g